Vraćamo se u najslasniju rubriku o Aziji sa još pravila bontona za stolom,
ovog puta pravo iz Japana!
Sedenje i
postavka
Iako je
tradicionalno sedeti na jastučićima oko niskog stola (uglavnom na tatami
podovimakoji se jako lako prljaju, te se mora izuti pre gaženja po njima), mnogi
japanski domovi današnjice su opremljeni stolovima i stolicama zapadnjačkog
stila.
Prilikom
ručavanja za niskim stolom najčešće je sedenje na podu, s tim da muškarci
uglavnom prekrste noge (sede u takozvanom ’turskom sedu’), dok žene sede sa
obema nogama na jednoj strani.
Formalna
verzija sedenja koja važi za oba pola je zove se saiza (さいざ) i to je pozicija klečanja gde se sedi sa listovima ispod butina, tojest
petama ispod zadnjice.
Ukoliko
ručavate u restoranu bićete odvedeni do svog stola i učtivo je čekati da budete
smešteni. Najstariji ili najpoštovaniji gost biće smešten na čelu stola,
najdalje od ulaza (i u restoranu i u kućnoj varijanti), a domaćin najčešće što
bliže ulazu, na kraju stola.
Sto se
činija i escajga tiče esencijalni elementi su činija za pirinač i , naravno,
štapići.
Činija se
jednom rukom podiže dok su u drugoj štapići, tradicionalno ruka koja drži činiju
je leva, dok su štapići u desnoj (ovako su nekada Japanci učili decu da
razlikuju desno i levo), a danas je sasvim normalno i raditi obrnuto, ukoliko
ste levoruki.
Osim
komunalnih činija (iz kojih se uzima ili drugim parom štapića ili drugim krajem
sopstvenih) čiji je sadržaj zajednički za sve za stolom, najčešće je tu i sud
sa soja sosom (shouyu) koji služi za umakanje.
Štapići
Štapići za
jelo iliti hashi(はし)dobijaju poseban odeljak jer je njihovo korišćenje gotovo najbitniji deo
ručavanja i bontona za stolom.
Nikada se ne smeju ostaviti pobodeni vertikalno u pirinač jer to podseća na
ritual sahrana i davanje ponuda mrtvima, ovakva greška će zaista uvrediti Japanca.
Još neke nepristojne akcije su pokazati u pravcu nečega štapićima (ne pokazuj
ni prstom ni štapićima!) ili zagristi štapiće (takođe se smatra jako
nepristojnim).
Pravila
kojih se treba držati za uspešno korišćenje štapića su:
držite
poslednju trećinu štapića;
kada
ih ne koristite ili ste završili sa korišćenjem, spustite ih ispred sebe, sa
vrhom ulevo;
ne
mlatite i ne igrajte se štapićima;
ne
pomerajte činije ili tacne koristeći štapiće;
nikada
nemojte dodavati komad hrane svojim štapićima u nečije, ovo je obred koji se
vrši na sahranama, kosti preminulog su tako prebacane štapićima među
prisutnima.
Izrazi
U Japanu se
pre jela kaže „Itadakimasu! (いらだきます)“ čemu je u našem jeziku najbljiže Prijatno! mada je tačnije prevedeno
kao „Hvala za hranu!“ ili „Ponizno prihvatam obrok“. Pre nego što
izgovori Itadakimasu, osoba najčešće
pohvali izgled ili miris hrane, stavljajući do znanja da je zadovoljna i raduje
se obroku. Pre početka jela poželjno je i smatra se jako prisotjnim pohvaliti
kuvara/kuvaricu na izgledu obroka. Kao i u Koreji treba sačekati najstarijeg
ili najpoštovanijeg za stolom da počne sa jelom, a zatim početi sopstveni
obrok.
Nakon
obroka koristi se izraz „Goschisousama
deshita!(ごちそうさま)“koji nema
egzaktan ekvivalent u našem jeziku, a može se prevesti kao „Bilo je ukusno!“, ovo ćete reči domačinu
ili osoblju restorana da izrazite zahvalnost i zadovoljstvo obrokom.
Vrući
peškiri?
Da, dobro
ste pročitali. Većina restorana pre jela nudi topao ili hladan umotan vlažni
peškirić, o-shibori(おしぼり), koji se koristi za brisanje ruku pre (ne posle!) jela. Nepristojno je
brisati mrvice ili kapljice obroka po stolu, lice ili bilo koji deo tela osim
ruku ovim peškirićima (mada neki ljudi u manje formalnim mestima njima obrišu
usta).
Kada vam
onaj koji vas poslužuje predaje o-shibori
prihvatite ga obema rukama, a kada završite sa njim sklopite ili umotajte ga i
ostavite na stolu.
Dodajmo
neke opšte karakteristike ručavanja. Uvek se potrudite da pojedete sav pirinač,
ostavljanje hrane nije toplo primljeno, kao ni tražiti posebno izmene ili
prepravke u restoranima, ovo se smatra nezahvalnošću. Pokažite svoje manire
tako što ćete nakon jela vratite svo posuđe gde je stavljeno kada je posluženo
(uključujući poklopce na činijama i vraćanje štapića na njihov držač).
(Može se
zanemariti u slućaju alergije na neki sastojak jela ili religioznih navika.)
Pijenje
Ispijanju
čaše uvek prethodi zdravica „Kanpai!(かんぱい)“. Nemojte početi sa pićem pre nego što su svi posluženi i zdravica
izrečena. Nije u skladu sa običajima da sami sebi sipate piće, to će najčešće
uraditi neko za stolom, tradicija je međusobno se starati da su sve čaše pune i
svi posluženi.
Konačno, kada vam neko sipa piće držite čašu obema
rukama i zahvalite se.
Nadam se da
ste naučili nešto novo i korisno i da ćete sa iščekivanjem i uzbuđenjem
dočekati sledeću temu!
Pripremila: Sara (サラ) Krstić
No comments:
Post a Comment