Wednesday, March 9, 2016

Banchan

Ovu slasnu rubriku započećemo interesantnom temom pravo iz Koreje! Danas ćemo se upoznati sa jedim fundamentalnim elementom korejske kulture i kuhinje, a to je banchan ().

Banchan je naziv za mnogobrojne priloge koji se tradicionalno služe uz kuvani pirinač, osnovu svakog korejskog obroka. Korejski sto ima nekoliko načina aranžiranja koji se imenuju na osnovu broja priloga koji idu uz bap () – pirinač, guk ili tang - supa, gochujang or ganjang – česti dodaci i kimchi – obeležje korejske kuhinje o kome ćete imati prilike da čujete u nekom od narednih meseci.

Dakle u zavisnosti od broja priloga postoji postava stola sa 3, 5, 7, 9 i 12 priloga, s tim da je sto sa 12 priloga generalno postavljan za plemstvo, to jest, deo takozvane ’kraljevske kuhinje’. Prilozi se nalaze na sredini stola, kako bi ih svi za stolom mogli deliti, što je uz brigu o drugima jedan jako bitan aspekt korejske kulture.

Prilozi se uglavnom služe u manjim tanjirima ili posudama, sa namerom da budu pojedeni u toku obroka. Što je obrok formalniji to više priloga ima. Jeolla provincija je najpoznatija po služenju velikog broja raznolikih priloga. Služi se neparan broj priloga, jer je paran smatran lošom srećom.

Prilozi se po načinu pripreme mogu podeliti u nekoliko kategorija:

1. Kimchi( )– kiselo povrće. 

Neki od pripadnika ove kategorije su
Nabak kimchi (나박김) i Dongchimi (동치) – razvodenjenije vrste tradicionalnog kimchi
a. Geotjeori (겉절이) – svež, ponekad as kupusom;
b. Kkakdugi (깍두기) – sa belom rotkvicom;
c. Oi sobagi (오이소박이) – kao nadev u krastavcima, sa čilijem i prazilukom;
d. Chonggak kimchi (총각김치) – ceo, začinjen čilijem;
e. Yeolmu kimchi (열무김치) - kimchi sa rotkvicom i tako dalje.

2. Namul (나물)– marinirano, prženo ili bareno povrće začinjeno uljem, solju, sirćem, lukom ili čilijem.



Neki od popularnijih priloga su:
a. Sigeumchi namul (시금치나물) – prokuvan spanać začinjen uljem susama, likom i soja sosom;
b. Miyeok muchim (미역무침) – posoljena alga u slatkom sirćetu;
c. Musaengchae/Muchae (무생채/무채) – bela rotkvica u slatkom sirćetu, ponekad sa čili papričicama;
d. Gaji namul (가지나물) – kuvani patlidžan;
e. Kongnamul (콩나물) i drugi.

1. Bokkeum (볶음) – specijaliteti prženi sa sosom.



a. Kimchi bokkeum (김치볶음) –prženi kimchi, najčešće sa svinjetinom;
b. Jeyook bokkeum (제육볶음) –pržena svinjetina sa sosom od paste čili papričice i lukom;
c. Ojingeochae bokkeum (오징어채볶음) — pržena rendana lignja začinjena miksom paste čili papričice, belog luka i mulyeot-a(dodatka koji podseća na sirup);
d. Nakji bokkeum (낙지볶음) –pržene mlade hobotnice u ljuto sosu,...

1. Jorim () – jela kuvana u začinjenoj supi.



Dva najpoznatija su:
a. Dubu-jorim (두부조림) — tofu kuvan u razvodenjenom soja sosu, sa malo susamovog ulja, belog luka i praziluka;
b. Jang-jorim (장조림) — teletina kuvana u soja sosu, opcionalno sa dodatkom tvrdo kuvanog pilećeg ili prepeličjeg jajeta.

1. Jjim () – jela kuvana na pari.



a. Gyeran jjim (계란찜) — mešana i začinjena jaja, kuvana na pari u loncu ili u skolpu ’vrućeg lonca’ (hot pot);
b. Saengseon jjim (생선찜)- riba kuvana na pari.

1. Jeon () – raznovrsna pržena jela nalik palačinkama.



a. Pajeon (파전) — tanke palačinke sa seckanim lukom;
b. Kimchijeon (김치전) — tanke plačinke sa zrelim kimchi-em;
c. Gamjajeon (감자전) — palačinke od krompira spremljene u korejskom stilu;
d. Saengseon jeon (생선전) — male porcije pržene ribe prekrivene.
Jela kao što su Japchae (잡채) i salata od krompira se nakada mogu naći u ulozi priloga, iako su češće jela sama za sebe.



Najpoznatiji od svih priloga je definitivno kimchi – obeležje korejske kuhinje i nacionalni favorit u ljutim dodacima uz jelo. TV emisija, realiti ili drama o hrani, kimchi će uvek biti među prvom hranom koju zapazite. Prilozi su nam početna tema jer ćemo se sa njima puno sretati u budućnosti. Postoji prilog uz svako jelo i ja radujem našem zajedničkom upoznavanju sa još mnogo ukusnih korejskih jela i prologa!



Pripremila: Sara Krstić

No comments:

Post a Comment